Ordningsregler
Grannsämja
Alla boende uppmanas att följa sedvanliga rekommendationer gällande ljudvolym i respektive hus. Det betyder att mellan kl.22.00 och 07.00 ska det vara tyst.
Detta inkluderar även hundar som regelbundet skäller samt våra gemensamma ytor såsom lekparken. Undantag när man ska ha fest. Då är det trevligt att informera grannarna först.
Gäst parkeringar
Områdets gäst parkeringar är endast till för besökare. Dessa parkeringar får endast användas av boende vid enstaka tillfällen. Har man fler bilar än man får plats med på sin egen uppfart, så använd parkeringen i backen.
Hastighetsbegränsning
Gatumarken inom vårt område tillhör föreningen. Vid infarten till området finns en skylt med hastighetsbegränsningen 15 km/h. Tänk på alla barn som bor i området och respektera begränsningen!
Husdjur
Var och en håller efter sina husdjur och städar upp efter dem. Detta gäller speciellt på föreningens lekplatser men också inom det egna skötsel området. Tänk på att många är allergiker.
Häckar mot gatan
Som riktlinje bör de klippas in så de inte sträcker sig utanför asfalts kanten. Sticker de ut mer än så blir sikten sämre och fordon har svårare att ta sig fram.
Häckar mellan skötselområden
Häckar mellan boendes skötselområden får endast tas ner/beskäras om båda grannarna är överens.
Laddbox/Elbilsladdare
Får endast installeras i carport/garage, ej i bostadshuset. Detta kräver dessutom styrelsens godkännande.
Ombyggnation
Som medlem i en bostadsrättsförening äger man inte sitt hus eller sitt skötsel område. Det innebär bland annat att en byggnadsåtgärd förutsätter att man först fått godkännande av föreningens styrelse. I de fall man är osäker, kontakta alltid styrelsen innan arbetet påbörjas.
Inomhus: Exempel på åtgärder där lägenhetsinnehavare ska inkomma med ansökan till styrelsen: Ombyggnad av kök, badrum, flytt av vägg, alla åtgärder som påverkar ventilation, installation av braskamin samt inredning av vind.
Utomhus: Ska grannarna på båda sidor ha lämnat sina synpunkter innan ärendet lämnas till styrelsen. Styrelsen har beslutat att det även gäller sådana förändringar i utemiljön som till exempel staket, murar, trädfällning, uppfyllning, och terrassering av slänter och carport/garage. Ett enkelt sätt är att rita en skiss på det tilltänkta byggandet med sina närmaste grannars skriftliga synpunkter, lämna sedan ansökan till styrelsen.
Vänligen observera att elinstallationer ofta ska göras av behörig elektriker. Om du är osäker på vad som gäller för din installation, läs mer på Elsäkerhetsverkets hemsida där du enkelt får information om installationer i de flesta situationer.
Se även punkten "Våtutrymmen" under Allmän information.
Rabatter, växtlighet och trädgårdsavfall
Rabatter, träd eller buskar är ej tillåtet intill föreningens fastigheter. Det gäller både boende husen och carportarna. Anledningen är att dräneringen kring huskropparna blir negativt påverkade. Minst 30 cm från huskropp gäller.
Träd och buskar som vidrör fastigheterna är heller inte tillåtet då det sliter på panel och vindskivor och förkortar livslängden på dessa.
Trädgårdsavfall såsom grenar och kvistar får ej läggas på hög för långvarig förvaring på varken skötsel områdena eller gemensamma ytorna. Gräsklipp och löv mm. får endast förvaras i komposter på skötsel områdena.
Snöröjning
Föreningen har avtal med en entreprenör som ombesörjer snöröjning, halkbekämpning och sandning. Där ingår också sopning efter vintern.
Varje medlem sköter själv den skottning som behövs på det egna skötsel området. Snön får inte skyfflas ut på gatan, eftersom det orsakar problem för snöröjaren och innebär högre kostnader för föreningen. Dessutom orsakar det trafikproblem och äventyrar säkerheten. Viktigt är också att tänka på att de som sköter snöröjningen /sand upptagningen på grund av nya försäkringsregler inte ska vara närmare än en meter till närmaste hus eller fordon från maskinen eller maskinens redskap, vid snöröjning/halkbekämpning eller sand upptagning.
Uppfarter
Uppfarterna är endast avsedda för parkering av personbilar. För enstaka och tidsbegränsade undantag för övriga typer av större fordon, krävs ansökan med grannarnas skriftliga synpunkter. Den lämnas sedan till styrelsen.